کلبه سوییسی یکی از سازههای بسیار جذاب است که در ساخت آن از مصالح چوبی استفاده میشود. این نوع کلبهها به دلیل زیبایی ظاهری و ویژگیهای منحصربهفرد طرفداران زیادی دارند. یکی از مزایای اصلی ساخت کلبه چوبی با سازه فلزی، امنیت بسیار بالای آن است که آن را به انتخابی ایدهآل برای محل زندگی میکند. برای افزایش کیفیت ساختمان، استفاده از مصالح باکیفیت ضروری است و همچنین طراحی حرفهای نیز میتواند در بهبود کیفیت کمک کند. زندگی در این نوع کلبهها بسیار لذتبخش است و میتوان آنها را در حیاط خانه، باغ، پشتبام، جنگل، کنار دریا و هر نقطه دیگری از طبیعت ساخت. اگر به این نوع بناها علاقه دارید، میتوانید با ما همراه باشید تا با ویژگیها، نحوه ساخت و هزینه مصالح آشنا شوید.
کلیات روش ساخت کلبه سوئیسی (A-frame) با اسکلت فلزی
تیم فنی مهندسی شرکت نماپلان با بررسیهای دقیق به این نتیجه رسیده تا کلبههای سوییسی (A-frame) را به صورت ترکیبی با چوب و فلز بسازد (در ادامه این مقاله به مزایای آن اشاره میشود). کلبهها با اسکلت فلز مقاومت بالاتری دارند و طول عمر ساختمان بیشتر میشود و از چوب صرفا در پوششها و نماها استفاده میشود. به این ترتیب آسیب کمتری به جنگلها وارد میشود و همچنین نگرانی در رابطه با استحکام، رطوبت، مقاومت کم در برابر آتشسوزی، آفات، تاب خوردگی و .. نداریم. چوب صرفا در قسمتهایی استفاده میشود که بتوان به سادگی آن را تعمیر و نگهداری کرد. زیرساختی که برای این مدل کلبهها در تیم طراحی شده، شامل پی و ستونکهایی به نام پدستال است و روی آن پلیت فلزی کار شده و اسکلت به آن نصب میشود. ارتفاع پدستال بستگی به عوارض زمین یا ارتفاع موردنظر کارفرما دارد و کرسی همتراز با سطح پداستال اجرا خواهد شد.
در ساخت اسکلت و اجرای پوشش سقف، در صورت طراحی تراس و طبقه، از تکنولوژیهای مدرن (مانند فایبر، عرشه و ...) جهت اجرای آن استفاده میشود که به واسطه آن تا ۵۰% وزن سقف کاهش مییابد. سپس برای نما و داخل ساختمان از کاورینگهای چوب و شیشه در دیوارها و کفها استفاده خواهد شد. در صورتی که کارفرما تمایلی به استفاده از چوب نداشته باشد، میتوان از مواد دیگری مانند کناف، گچ، سرامیک و پارکت استفاده کرد.
روند ساخت کلبه چوبی در دفتر معماری نماپلان
در شرکت نماپلان، کلبههای سوئیسی (A-frame) معمولاً با متراژ بالای ۱۰۰ مترمربع طراحی و اجرا میشوند. در صورتی که کلبه به تعداد سفارش داده شود (بومگردی و یا دهکده توریستی) و الزاماً از تمامی استانداردهای این مجموعه پیروی کند، آنگاه اجرای کلبه زیر ۱۰۰ متر نیز قابل انجام میباشد. ساخت کلبه، حاصل پشت سر گذاشتن چندین مرحله مختلف است. در ساخت این نمونه کلبهها مانند سایر بناها باید مجموعهای از عوامل را کنار هم قرار دهید.
مهمترین مراحل ساخت کلبه شامل موارد زیر است:
دریافت مجوز ساخت
برای ساخت یک کلبه بسیار زیبا که با استانداردهای بینالمللی و با استفاده از مصالح باکیفیت ساخته شده باشد، در گام اول باید مجوز ساخت را دریافت کنید. دریافت مجوزهای مربوط به آب، برق، گاز، تلفن و سایر نیازهای ابتدایی ساختمان، ضروری است.
قرارداد طراحی
روند طراحی کلبه در شرکت نماپلان شامل مراحل ذیل است:
1. تماس تلفنی اولیه با کارفرما: در این مرحله، اطلاعات کلی در مورد پروژه از جمله منطقه جغرافیایی، متراژ زمین و بنای مورد نظر برای طراحی و ساخت، و نوع خدمات مهندسی (مانند نقشههای معماری، سازه، نما، لنداسکیپ، روف گاردن و غیره) جمعآوری میشود. همچنین، به کارفرما شرح کلی از روند و خدمات مهندسی ارائه خواهد شد.
2. ارسال پیش فاکتور: پس از تماس اولیه و روشن شدن نیازهای پروژه، پیش فاکتور شامل هزینهها و خدمات مهندسی تهیه و برای کارفرما ارسال میشود. در صورت پذیرش پیش فاکتور و انجام امور مالی، فرآیند طراحی شروع خواهد شد.
3. جلسه مشاوره و تحلیل پروژه: پس از تایید پیش فاکتور، جلسه مشاوره و تحلیل طراحی و ساخت توسط تیم فنی شرکت بصورت تلفنی یا حضوری (در صورت امکان) برگزار میشود. در این جلسه به بررسی مسائل مختلفی مانند اقلیم منطقه، اشرافیت و محرمیت، همسایگی و دسترسی، دید و منظر و ارتباط با طبیعت، بودجه بندی پروژه، سلیقه و علاقهمندی کارفرما، دغدغهها، هدف از پروژه (آیا برای زندگی دائمی است یا تجاری)، تعداد ساکنان و سبک زندگی، مسائل روانشناسی و زیبایی شناسی با جزئیات پرداخته میشود تا دیدگاه کامل و دقیقی از پروژه به دست آید.
4. ارجاع به تیم طراحی : پس از جلسه مشاوره، پروژه به تیم طراحی ارجاع داده میشود و فرآیند طراحی آغاز میشود.
5.جلسه پرزانته طرح: زمانی که طرح به مرحله ارائهپذیری برسد (شامل نقشه پلان معماری و نما)، جلسه پرزانته طرح با کارفرما (به صورت تلفنی یا در صورت امکان، حضوری در شرکت) برگزار میشود.
6. تسویه مالی و ارسال نهایی نقشهها: پس از تایید کارفرما (که به عنوان نهاییترین مرحله، حاکی از رضایت کارفرماست)، تسویه مالی انجام میشود و پروژه به نتیجهی نهایی میرسد. در این مرحله، تمامی نقشههای جزئیات طراحی مورد تأیید کارفرما ارسال میشوند.

طراحی کلبه سوئیسی در سوادکوه
طراحی نقشه معماری
گام بعدی که برای ساخت کلبهها اهمیت دارد، مرحله طراحی نقشه ساختمان است. برای ساخت کلبه چوبی مانند سایر ساختمانها باید تمام استانداردها و اصول معماری رعایت شود. جالب است بدانید که مهمترین قدم در ساخت هر بنا طراحی آن است. این مرحله شامل طراحی پلان معماری، طراحی سه بعدی نما، تحلیل سایت و سایت پلان (جانمایی کلبه، پارکینگ، فضای سبز، استخر و ....) میباشد. در صورت تمایل کارفرما میتوان طراحی لنداسکیپ هم به صورت سه بعدی انجام داد.

طراحی نقشه سازه
پس از طراحی معماری باید محاسبات سازهای پی و اسکلت ساختمان را بهصورت دقیق انجام داد.
قرارداد اجرای پروژه
با تأیید طرح توسط کارفرما، قرارداد ساخت بین کارفرما و تیم اجرایی شرکت نماپلان منعقد میشود. طبق این قرارداد، تیم سازنده درصدی از کلیه هزینههای ساخت را به عنوان دستمزد دریافت میکند. به عنوان مثال، اگر هزینه اجرای یک پروژه، شامل مواد، حقوق کارگران و هزینههای حمل و نقل و غیره، برابر با یکصد میلیون تومان باشد و درصد قرارداد مدیریت پیمان برابر با ۳۰ درصد باشد، کارفرما موظف است یکصد و سی میلیون تومان را به پیمانکار پرداخت کند. هزینه ساخت در سال 1403، بدون در نظر گرفتن دستمزد تیم اجرایی و با توجه به مواد و مصالح انتخابی، متغیر است و در بازه 14 تا 17 میلیون تومان برای هر متر مربع کلبهای لوکس محاسبه میشود.
جزئیات مراحل ساخت
با توجه به اینکه کلبههای ساخته شده در مجموعه ما با اسکلت فلزی هستند؛ اتصال آنها به فونداسیون یا پی ساختمان توسط پلیت یا همان صفحات فلزی برقرار میشوند. این صفحات فلزی روی ستونهای بتنی قرار میگیرند و به آنها پداستال میگوییم و دلیل ایجاد این ستونها دو نکته مهم است.
اول اینکه سازه ما از زمین فاصله پیدا میکند و از نفوذ رطوبت و خوردگی سازه جلوگیری میشود. دومین نکته نیز اصلاح شیب زمین، مخصوصا در نقاط کوهستانی و زمینهای شیبدار میباشد که در این صورت ممکن است ارتفاع ستونها متفاوت باشد اما سطح روی پلیت ها دقیقا در یک ارتفاع و همتراز هستند.
پس از اجرای پداستال نوبت به اجرای اسکلت ساختمان میرسد و A-frame روی پلیتها به کمک جرثقیل نصب میشود. از امتیازات سازههای فلزی این است که ما میتوانیم کلبههایی با ابعاد متنوع (دو طبقه، سه طبقه و ابعاد و دهنههای متفاوت ۶، ۸، ۱۰ متری) بسازیم و تفاوت در مقاطع فولادی است که برای هر کدام از طرحها مورد استفاده قرار میگیرد.
